Kolesarske poti na območju Slovenj Gradca

Po Mislinjski dolini

  • 18 marec 2019
  • Število ogledov: 3376
Po Mislinjski dolini

Tura nas vodi po osrčju Mislinjske Doline.

Mislinjska Dolina leži v smeri jugovzhod – severozahod med Mislinjo in Dravogradom ter Pohorjem in Uršljo goro na drugi strani.

Tura se začne v Slovenj Gradcu in se po 32 prevoženih kilometrih zaključili na izhodišču. Pot je razgibana, atraktivna in primerna za vse vrste kolesarjev.

Start ture je v Slovenj Gradcu in se nadaljuje po kolesarski stezi do Tomaške vasi – V križišču zavijemo levo in nadaljujemo pot proti Turiški vasi – Pot nadaljujemo skozi Turiško vas in v naslednjem križišču izberemo sredinsko asfaltirano cesto proti cerkvi Sv. Andraža – Mimo cerkve nadaljujemo vožnjo skozi gozd kar nas pripelje v vas Dovže – Pot nadaljujemo po cesti skozi Šentilj pod Turjakom ter prispemo v Mislinjo – V Mislinji se usmerimo na cesto, ki pelje mimo skakalnic in izberemo prvi odcep desno ter se peljemo ob pobočju dokler ne prispemo  do zaselka Na Vasi, kjer sledimo cesti in se spustimo do mostu ter se začnemo vračati proti Mislinji – Trasa poteka po opuščeni železniški progi, tako da prečkamo tudi tunele in se vračamo mimo Mislinje proti Slovenj Gradcu – Nadaljujemo po kolesarski stezi dokler ne zavijemo levo na cesto proti Janini – Cesta nas pelje skozi Dobravsko vas do športnega letališča, kjer se spustimo po cesti in se zopet priključimo na kolesarsko stezo proti Slovenj Gradcu – Turo zaključimo na izhodišču v Slovenj Gradcu

Osnovni podatki o trasi:

Ime: Po Mislinjski dolini

Dolžina: 32 km

Zahtevnost:  lahka

Vzpon: 206 m

Čas vožnje: 2 uri (zmeren tempo, brez postankov)

Zanimivosti ob poti:

Časov kozolec je edinstven v slovenskem in širšem evropskem prostoru. Vse na njem je leseno, obstajali naj bi samo trije takšni kozolci.

 Cerkev Sv. Andraža grajena v gotskem stilu na odlični lokaciji.

 Sv. Lenart v Mislinji leži na stičišču Pohorja in Karavank in označuje razvodnico med Dravo in Savo

 Opuščena železniška proga in vožnja skozi tunele

Dokumenti