• Športni turizem

    Športne priprave

  • Turizem

    Pohodniška doživetja

  • Slovenj Gradec - sejemsko mesto

    Sejmi v starem mestnem jedru

Aktualne novice in obvestila

Eva Jeromel, skejterka: "Dekleta, rolke v roke in gremo na skatepark, se zabavat in ustvarjat!"

  • 28 oktober 2022
  • Število ogledov: 869
Eva Jeromel, skejterka: "Dekleta, rolke v roke in gremo na skatepark, se zabavat in ustvarjat!"

V pred kratkim odprtem slovenjgraškem Urbanem parku je 23. oktobra potekal prvi večji skaterski dogodek in sicer že 5. državno prvenstvo v skateboardingu. Vzdušje je bilo odlično, tako med tekmovalci kot gledalci, sploh med tistimi iz drugih koncev Slovenije, ki so bili navdušeni nad novo pridobitvijo. Domači gledalci pa so se odrezali tudi kot izvrstni navijači, saj so glasno podpirali domače udeležence prvenstva. Med tekmovalkami je bila tudi Eva Jeromel, ki je z suverenim nastopom zasedla 5. mesto.

Eva, čestitke. Je bilo to tvoje prvo tekmovanje, ki si se ga udeležila? Si zadovoljna z nastopom in kakšni so občutki, ko veš, da si peta skaterka v državi?

Ja, to je bilo prvo tekmovanje, ki sem se ga udeležila. Z nastopom sem dokaj zadovoljna, vem da zmorem več kot to, kar sem pokazala na tekmovanju, ampak sem na žalost bila zelo živčna pred nastopom in je to tudi zelo vplivalo na moje skaterske sposobnosti. Kljub temu pa sem navdušena, da sem peta skaterka v državi, čeprav nas je v moji kategoriji tekmovalo zgolj pet.

Vemo, da si navdušeno čakala, da se Urbani park in z njim skate park odpreta. Zdaj, ko si že preizkusila vse kotičke parka, kako ti je všeč park kot celota in kateri objekti so ti najljubši?

Postavitev objektov v parku mi je zelo všeč, zdi se mi, da so zelo logično razporejeni, oziroma postavljeni. Cel park ponuja mnogo različnih linij, všeč mi je tudi, da je naš skatepark nekako razdeljen na tri različne sekcije, ki upošteva ter ujame esenco treh različnih stilov skejtanja, s tem misim na street, park in bowl sekcijo. Moj najljubši objekt je verjetno vert extention, oziroma bolj kot ne kar vse krivine, saj zelo rada cruise-am po park sekciji skateparka.

Skejtanje je bilo do pred dobrimi desetimi leti šport, s katerim so se v večini ukvarjali predvsem fantje, danes pa je na vseh ravneh, tako ljubiteljski kot profesionalni, delež fantov in deklet precej bolj izenačen. Kaj je tebe pritegnilo k temu oziroma zakaj skate?

Že od sedmega razreda osnovne šole so me rolke, oziroma skate-i zelo fascinirali, vedno sem rada stopila na rolko in se vozila okoli po Slovenj Gradcu. Pred malo več kot enim letom pa sem se začela zanimati tudi za trike ter odšla na skatepark in preizkušala različne stvari, pri tem pa me je vedno podpirala naša mala »skatepark družina«, kot jim jaz rečem. Velika inspiracija za skejtanje pa sta bila tudi dokumentarca »Dogtown and Z-Boys« ter »Bones Brigade: An Autobiography«.

V starem skate parku pri Mercatorju se je v letih zvrstilo mnogo dogodkov, park je obiskalo tudi veliko znanih skejterjev. Zdaj, ko imamo sodoben park, primeren tako za ljubiteljske kot profesionalne dogodke, kaj vse oziroma koga bi si želela videti v skate parku v prihodnosti?

Upam, da se v prihodnosti na skateparku zvrsti mnogo zanimivih dogodkov, ki bo na naš park privabilo čim več skaterjev. Upam, da bom lahko pri organizaciji kakšnega dogodka tudi sama sodelovala, saj imam kar nekaj idej za različne »skate sešne«, ki bi se lahko odvili na našem parku. Nimam pa neke posebne želje glede posameznikov, ki bi jih želela videti na našem parku, meni je pomembno samo to, da pride čim več skaterjev preizkusit naš park.

Kateri so tvoji najljubši trije triki, ki jih izvedeš in katere tri trike si želiš izvesti v prihodnosti?

Moji trije najljubši triki so verjetno half cab, frontside 180 ter rock to fakie. V prihodnosti pa se želim bolj fokusirati na tako imenovane »transition tricks«, ki vključujejo rock'n'roll, frontside disaster ter druge. Najverjetneje najtežji trik, ki si ga želim izvesti pa je hand plant, saj bom za ta trik morala kar pošteno natrenirati mišice v rokah in trupu.

Kaj bi sporočila mladim dekletom, ki razmišljajo, da bi stopile na skate?

Vsem dekletom, ki se odločijo za ta šport, oziroma umetnost, kot se sama rada izrazim, bi rada sporočila, da naj ostanejo odločna in vztrajajo pri tem, saj je skejtanje čisto drugo vesolje, v katerem se je čudovito izgubiti in ga raziskovati. Menim, da je skejtanje čisto posebna filozofija, ki te nauči vztrajnosti na čisto drugačnem, nepredstavljivem nivoju. Nauči te odločnosti, ti daje popolno kreativno svobodo ter samozavest, ki ti jo hkrati na trenutke odvzema, vendar te nikoli ne razočara. Pri tem športu je res pomembno, da samo uživaš ter ponotranjiš vsak trenutek, ko stojiš na rolki in se zabavaš kolikor je le možno. Zato dekleta, rolke v roke in gremo na skatepark, se zabavat in ustvarjat!


Spraševal: Jure Murko

 Avtor fotografij: Nace Zavrl

«maj 2024»
pon.tor.sre.čet.pet.sob.ned.
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789


 



SG MOBILC - BREZPLAČNI PREVOZI IN DRUGA POMOČ ZA STAREJŠE

Brezplačni prevozi za starejše!

Pokličite nas na 041 44 11 99