• Športni turizem

    Športne priprave

  • Turizem

    Pohodniška doživetja

  • Slovenj Gradec - sejemsko mesto

    Sejmi v starem mestnem jedru

Aktualne novice in obvestila

Pustovanje v Slovenj Gradcu

  • 8 februar 2023
  • Število ogledov: 387
Pustovanje v Slovenj Gradcu

Pustni čas povezujemo z odganjanjem zime in prihodom pomladi, dejansko pa njegovo ime razkriva drug pomen in sicer v povezavi s postom od mesa. Datum pusta je premakljiv in je vezan na datum velike noči. Čeprav pustni čas traja dlje časa, pa sta glavna dneva pustna nedelja in pustni torek, pustno dogajanje pa se zaključi s pepelnico, ko se začenja 40 dnevni post pred veliko nočjo.

Pust je seveda povezan z norčavostjo in s tem zelo zanimiv tudi za najmlajše, saj si lahko v tem času nadenejo najrazličnejše maske. Pustni karneval za najmlajše in mlade po srcu pa že 51. leto tradicionalno organiziramo tudi v Slovenj Gradcu. V nedeljo, 19. februarja, ob 14. uri bodo karneval tako ko vsako leto popestrili Pihalni orkester Slovenj Gradec, vrtci iz Slovenj Gradca, Vražji koranti in seveda številne skupinske maske, ki aktualne domače in svetovne tematike na vozovih predstavljajo na šaljive načine. Pustni karneval predstavlja eno najbolj obiskanih prireditev v Slovenj Gradcu, na kateri je mogoče kupiti tudi slovenjgraško humoristično-satirično pustno revijo Kurent. Prvič je izšla leta 1923 in se šteje za najstarejšo tovrstno revijo v Sloveniji.

Pustovanje se na pustni torek, ob 15. uri,  že tradicionalno zaključi na Graški Gori s t. i. Pokopom pusta, ko le tega zažgejo na grmadi. Dogodek obsega pokop s pustno kroniko, škofom in športnim tekmovanjem, kar predstavlja tudi dober razlog za srečanje treh občin (Mislinje, Slovenj Gradca in Velenja), ki se stikajo na tem območju.

Seveda pa pustni čas spremlja tudi pestra tradicionalna kulinarika. Na jedilniku se običajno znajdejo težje, mastne in ocvrte jedi, tako pustne dobrote po večini predstavljajo jedi s svinjskim mesom ter ocvrto kvašeno testo. In ker vemo, da so to jedi, ki so najboljše, ko se jih pripravi po receptu mam in babic, vam ob tem želimo zgolj, da bi bil pust čimbolj mastnih ust.

 

Ostali dogodki:

Pustno rajanje si bodo privoščili tudi na bazenskem kompleksu Aqualatio. Posladkali se boste lahko s krofi ter si med 15. in 28. februarjem ogledali razstavo pustnih mask učencev 3. osnovne šole Slovenj Gradec. Vsi obiskovalci boste lahko glasovali za naj pustno masko.

«marec 2023»
pon.tor.sre.čet.pet.sob.ned.
272812345
67891011
11. 03. 2023 18:00 - 19:30
4577

Kratka zgodovina konca (psihoanalize): Od Freuda skozi Lacana do danes

Vabljeni v raum AU, Partizanska pot 12, Slovenj Gradec, k druženju s psihoterapevtko Doroteo Pospihalj, ki bo tekom tokratnega srečanja razmišljala o konceptih, ki jih vežemo s krizo..na kaj pomislimo, ko rečemo kriza..
Tekom pogovora se bomo osredotočili na pomembnejše krize znotraj psihoanalize, ki so imele odločilno vlogo v samem razvoju discipline. Da bomo lažje razumeli današnje čase, se bomo vrnili v klasično Grčijo in k mitološkim konceptom, ki nas do neke mere zaznamujejo tudi danes. Konkretno, h konceptu krize ali Krisis, ki izvira iz grške mitologije, ter njenem odnosu do Khronosa, boga časa in Kairosa ali Caerusa, najmlajšega sina Zeusa, ki pooseblja moment, priložnost ali dobre pogoje.
***
Dorotea Pospihalj je psihoterapevtka in študentka na doktorski ravni na Podiplomski šoli Znanstveno raziskovalni center slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU). Tekom druženj predstavlja določene točke svoje doktorske raziskave, snov, ki jo osvaja tekom predavanj in ki so podlaga za kasnejšo odprto diskusijo. Doroteina teza je vprašanje konca kot koncepta, pri čemer se naslanja na delo profesorice Alenke Zupančič in na njeno teorijo konca.
Srečanje se bo posnelo in bo na voljo na našem kanalu z odprtimi licencami.

Preberi več
12
13141516171819
19. 03. 2023 08:00
20212223242526
272829303112
3456789


 SG MOBILC - BREZPLAČNI PREVOZI IN DRUGA POMOČ ZA STAREJŠE

Brezplačni prevozi za starejše!

Pokličite nas na 041 44 11 99