Kulinarični trio

Doživite različnost preteklih časov in današnjih doživetij v treh mestih s tako drugačnimi zgodbami!

Turistična kmetija Karničnik v Velenju – Medeni raj Perger 1757 v Slovenj Gradcu – Obisk in degustacija v Vinagovi kleti v Mariboru

Ljubitelji preprostih, a vrhunsko pripravljenih jedi iz krušnih peči ne smete izpustiti obiska Turistične kmetije Karničnik, znane po vzreji konjev in avtohtonega slovenskega krško-poljskega prašiča. Ta slovi po marmoriranem mesu višje kakovosti, ki navdušuje gurmane. Če želite domače in prijatelje presenetiti s pristnimi okusi šaleškega podeželja, vas Karničnikova trgovina z najrazličnejšimi izvrstnimi suhomesnatimi izdelki ne bo razočarala.

 

Ko boste prispeli na kmetijo, vas bosta prevzela mir in tišina, ki jo prekinjajo le zvoki podeželja, čeprav boste od Velenja oddaljeni le nekaj kilometrov. Marko in Matejka Karničnik vas bosta pogostila v stari sušilnici za hmelj, domiselno preurejeni v družabni prostor.

 

 

  

Medeni raj v osrčju idiličnega srednjeveškega mesta Slovenj Gradec še danes predstavlja sanje naših prednikov, ki so preživele stoletja. Najgloblje družinske skrivnosti so se ohranile vse do danes, ko se bogata medičarska, lectarska in svečarska dediščina družine Perger uspešno prenaša na zdaj že deveto generacijo.

Občudujte dve stoletji in pol staro dediščino medičarske, lectarske in svečarske obrti ter za trenutek postanite del edinstvene družinske zgodbe, ki ne govori samo o lectovih srcih, pač pa o življenjih vseh naših babic in dedkov.

Uživajte v poslušanju družinskih skrivnosti in prigod, ki vam jih bo na zabaven način predstavila njihova »živa knjiga«, mojster Hrabroslav osebno v njihovem muzeju, ki jemlje dih. Ob degustaciji njihovih dobrot, pa se prepustite slastnim medenim užitkom.    

  


V središču Maribora, mesta najstarejše trte na svetu, se razprostira ena največjih in najstarejših mestnih vinskih kleti v Evropi. Vinagova tradicija vinogradništva in vinarstva se je začela že v letu 1847, ko se je meljski graščak Alojz plemeniti Kriehuber začel ukvarjati z vinogradništvom in v ta namen zgradil vinsko klet. Najstarejši del kleti se ponaša s površino 15.000 m2 in z 2,1 kilometra dolgimi podzemnimi predori. Leseni sodi, betonske cisterne, steklenice z vinsko patino imajo skupno kapaciteto 3 milijonov litrov.

Najdragocenejša posebnost je zagotovo vinski arhiv, kjer hranijo steklenice najboljših letnikov. Ob izbranih vinih lahko tam spoznavate čare kulture pitja vina. Doživite mariborsko vinsko podzemlje in se prepustite izvrstnim vinskim pokušinam!