Novice s področja turizma

Slovenj Gradec ponovno med najbolj trajnostnimi destinacijami sveta

  • 16 oktober 2019
  • Število ogledov: 3075
Slovenj Gradec ponovno med najbolj trajnostnimi destinacijami sveta

Letošnja konferenca Global Green Destinations Days je slovenskim destinacijam Zelene sheme slovenskega turizma (kamor je s srebrnim priznanjem uvrščen tudi Slovenj Gradec) ponovno prinesla potrditev, da je slovenski turizem primer globalne dobre prakse in vzor številnim drugim destinacijam, ki pri razvoju turizma stavijo na trajnost. 

Seznam Top 100 trajnostnih destinacij sveta izpostavlja tiste destinacije, ki si najbolj zavzeto prizadevajo za trajnosten in odgovoren turizem. V tem pogledu je Slovenija izjemno uspešna, saj je na letošnjem seznamu kar 31 slovenskih destinacij. Ocenjevanje za izbor najbolj trajnostnih destinacij je skupna pobuda štirih mednarodnih organizacij na področju promocije in pospeševanja trajnostnega turizma, to so Green Destinations, Travel Mole, Vision on Sustainable Tourism in Totem Tourism, v vlogi posebnega partnerja in svetovalca v procesu pa je bil vključen tudi Global Sustainable Tourism Council. Nominiranci so bili ocenjeni s strani 30 članske ekipe priznanih strokovnjakov Sustainable Top 100, članov mednarodne žirije Top 100 in drugih strokovnjakov v koordinaciji organizacije Green Destinations. Ocenjevanje poteka na podlagi šestih zaokroženih vsebinskih sklopov: narava, okolje, kultura in tradicija, družbena blaginja, zelena ekonomija ter certificirana zelena turistična politika. 

Uvrstitev na seznam potrjuje usmeritev v trajnostni turizem in nagrajuje prizadevanja, ukrepe in aktivnosti za stalno izboljšavo. 

V prilogi lahko preverite, katere destinacije so se poleg Slovenj Gradca še uvrstile na seznam.