Novice s področja turizma

Jubilejno leto Huga Wolfa 2020

  • 13 marec 2020
  • Število ogledov: 3862
Jubilejno leto Huga Wolfa 2020

V sklopu leta sosedskega dialoga 2019-2020 Slovenija-Avstrija je Ministrstvo za kulturo leto 2020 razglasilo za jubilejno leto Huga Wolfa, saj v letošnjem letu slavimo 160. obletnico skladateljevega rojstva.

V četrtek, 30. januarja, je v Rojstni hiši Huga Wolfa v Slovenj Gradcu potekala novinarska konferenca o jubilejnem letu Huga Wolfa 2020, ki so se je med drugimi udeležili tudi minister za kulturo mag. Zoran Poznič, srbski minister za kulturo in informiranje Vladan Vukosavljević ter župan Slovenj Gradca Tilen Klugler. Na Konferenci je bila razkrita poštna znamka s podobo Huga Wolfa (oblikovanje Maja Tomažič), ovitek prvega dne ter maksimum karta (oblikovanje arh. Borut Bončina). Priložnostna znamka in maksimum karta se bosta prodajali tudi v Turistični pisarni Slovenj Gradca, priložnostni (razširjeni) poštni sklop pa zaokrožuje tudi priložnostna filatelistična razstava v prostorih Wolfove rojstne hiše.

Predstavljena je bila tudi z javnim natečajem Ministrstva za kulturo izbrana celostna grafična podoba avtorice Maje Repotočnik. Komisija je pri oceni posebej izpostavila svež in izviren pristop k uveljavljanju dediščine v sodobnem jeziku vidnih sporočil, kjer ima osrednje mesto zgodba, povezana tako s skladateljem, njegovim rojstnim mestom in mednarodno prepoznavno glasbo, kot tudi z našim čustvenim in estetskim dojemanjem umetnosti.

Pester celoletni program vseh dogodkov v čast priznanemu skladatelju, ki se navezujejo na praznovanje jubilejnega leta v Sloveniji in tujini, je dostopen na spletni strani www.hugowolf160.si. Skladatelju poznoromantičnih samospevov, ki je veljal za čudežnega glasbenega otroka z absolutnim posluhom, se bodo poklonili z vrsto koncertov in drugih dogodkov. Jubilej bo postregel s tremi osrednjimi dogodki – slavnostno akademijo na obletnico smrti 22. februarja, koncertom na obletnico rojstva 13. marca in osrednjim koncertom Simfoničnega orkestra RTV Slovenija 30. maja.

Vabljeni, da skupaj obeležimo jubilejno leto Huga Wolfa!