Novice s področja turizma

Okusite Slovenj Gradec

  • 5 november 2021
  • Število ogledov: 2606
Okusite Slovenj Gradec

Drugačni časi so nam v sklopu »nove normalnosti« prinesli tudi nekaj sprememb, ki jih zagotovo lahko štejemo kot pozitivne. Vedno več ponudnikov svoje izdelke za prodajo seli na splet, če so spletno poslovali že prej, pa se je v zadnjem času tak način prodaje zagotovo okrepil. Zato vas tokrat vabimo, da najboljše pijače, prehranske izdelke oziroma slastne priboljške spoznate preko spleta. Raziskujte našo okolico preko brbončic – naj vas presenetijo naši lokalni okusi, najsi bodo tradicionalni ali pa razmeroma novi.


Ponosni smo, da naše kmetije dosegajo spoštovanja vredno kakovost svojih izdelkov, kar dokazujejo tudi spodnji primeri. Vse kmetije so namreč prejemnice takšnih ali drugačnih priznanj, ki izdelke uvrščajo med tiste, zagotovo vredne okušanja.

Kmetija Gorjak

Izdelki: sadni sokovi (jabolko in aronija), bučno olje in suhi izdelki (čaj in sušena aronija)

Posebnost: njihovi izdelki so večkratni prejemniki najvišjih priznanj AGRA in Dobrote slovenskih kmetij.

Eko kmetija Kapler

Izdelki: totrovo (ričkovo) olje, jabolčni sok in suhi izdelki

Posebnost: že tri leta zapored so prejemniki zlatih priznanj Dobrote slovenskih kmetij.

Kmetija Krevh

Izdelki: mlečni izdelki (jogurti, skuta, sir, mleko in ostali mlečni izdelki), hladno stiskana olja (tortovo (ričkovo) ali konopljino), konopljini izdelki …

Posebnost: kmetija Krevh in njeni domači izdelki so prejeli številne nagrade in so tudi prejemniki znaka Izbrana kakovost.

Kmetija Rebernik

Izdelki: jabolčni sokovi, žganja (sadjevec, hruškovo in slivovo žganje), mošt, jabolčni kis

Posebnost: izdelki so prejemniki priznanj Dobrote slovenskih kmetij.


Poleg mošta, ki je ena bolj znanih alkoholnih pijač našega območja, pomembno mesto v naši gastronomski tradiciji zaseda tudi borovničevec – borovničev liker. Ob tradicionalnih alkoholnih žganjih, pa sta se v zadnjih letih v Slovenj Gradcu uveljavila tudi dva izdelovalca gina.

AP gin

Izdelki: gin, tonik, začimbe, darilni seti in ostali izdelki

Posebnost: AP gin je prejemnik srebrnega priznanja na IWSC tekmovanju, ki je največje svetovno priznano tekmovanje v okušanju alkoholnih pijač.

Rooster spirits

Izdelki: borovničevec, brinjevec, gin, viljamovka, darilni seti

Posebnost: domače žgane pijače, destilirane izključno iz naravnih sestavin.


Pri nas pa je na voljo še ena netradicionalna pijača, ki pa ima vseeno pomembno povezavo z našim mestom. Wolfova kava, posvečena v Slovenj Gradcu rojenemu skladatelju Hugu Wolfu se odlična poda tudi s Pergerjevimi medenimi dobrotami.

Trgovina Frišna

Izdelki: Wolfova kava, izdelki iz okoliških kmetij in ostali prehranski izdelki

Posebnost: ponudba zanimivih, posebnih, unikatnih slovenskih izdelkov. 

Perger 1757

Izdelki: medeni izdelki (medenjaki, turški med, medene pijače), bonboni in lizike

Izstopa: Ministrstvo za kulturo RS jih je izbralo za nosilca nesnovne kulturne dediščine za panogo lectarstva in so prejemniki najvišjega priznanja domače in umetnostne obrti Zlata Vitica.


V kolikor pa ste v kuhinji spretni in želite sami ustvarjati, pa v vaši knjižni zbirki ne sme manjkati katera izmed knjig Drožomanija, avtorice Anite Šumer. Preverite svetovno knjižno uspešnico in naj iz vaše kuhinje zadiši po sveže pečenih dobrotah. 

 

Kulinarična ponudba Mislinjske doline je pestra, zato verjamemo, da vas je premamila vsaj kakšna izmed naštetih dobrot, ki bo zadovoljila vaše "lušte" in vam skrajšala čas do obiska pri nas.