Novice s področja turizma

Razstava o obletnici cerkve sv. Elizabete

  • 23 julij 2021
  • Število ogledov: 2988
Razstava o obletnici cerkve sv. Elizabete

V mestnem jedru Slovenj Gradca, na Trgu svobode, pred cerkvijo sv. Elizabete, bo od 24. julija dalje na ogled ulična razstava o častitljivem jubileju župnijske cerkve, 770. letnici izgradnje in posvetitve.

Cerkev sv. Elizabete je med pomembnejšimi sakralno–umetnostnimi spomeniki v mestnem jedru Slovenj Gradca. Posvečena je sv. Elizabeti (1207, †1231), zavetnici revnih in ubogih ter zaščitnici karitativnih dejavnosti. Je najstarejša stavba v mestu, saj je bila zgrajena že šestnajst let po letu 1235, ko je Elizabeta postala svetnica in je tako celo prva med vsemi, ki je bila namenoma pozidana in posvečena imenu in nepozabnemu delu madžarske princese, turingijske deželne grofice in andeške svetnice, s katero se je Slovenj Gradec vpisal med pomembne centre širom Evrope.

Slovenjgraška srednjeveška cerkev je v kasnejših stoletjih sicer doživela mnoge prezidave. Vsako obdobje kulturne zgodovine jo je v mestu z bogato umetnostno tradicijo znalo ozaljšati za novo vrsto pomembnih spomenikov kulturne dediščine, vendar pa je vsa stoletja do danes ostala pomenljiv in zgovoren spomenik vrednotam, ki nas lahko tudi danes, v svetu  nadvlade brezobzirne gospodarske moči in pomanjkanja solidarnosti, navdihujejo in nam kažejo pravo pot v prihodnost.

V Slovenj Gradcu bomo obletnico posvetitve cerkve obeležili z nekaj dogodki skozi vse leto, z zaključkom v mesecu novembru, na Elizabetin god, saj letos mineva tudi 790 let od njene smrti. Zavetnice karitativnih dejavnosti se bomo spomnili tudi v okviru tradicionalnega Mirovniškega festivala v mesecu septembru, mnoge vsebine pa bodo zaživele z virtualno predstavitvijo na spletu. 

V poletnih mesecih pa bo tako v mestnem jedru na ogled razstava, ki prikazuje pomembne mejnike naše zgodovine v povezavi z grofi Andeškimi in cerkvijo svete Elizabete.